Bij het aanbrengen van -ecologische- isolatiematerialen zelf zijn niet zoveel gereedschappen nodig. Maar wel voor bijvoorbeeld het plaatsen van houten regelwerk waartussen de isolatiematten kunnen komen. Met de gereedschappen die je in huis hebt kom je waarschijnlijk een heel eind. Er zijn echter een aantal hulpmiddelen die frustratie, vertraging en ongelukken kunnen voorkomen.
Qua gereedschappen is het met ecologische isolatiematerialen niet veel anders dan bij gangbare isolatiematerialen. Om een goede indruk te krijgen van benodigde gereedschappen is het goed om de 5 onderdelen qua werkzaamheden aan de gevelopbouw te onderscheiden als je jouw huis ecologisch gaat isoleren.
5 type werkzaamheden van ecologisch isoleren
1. Wind- en regendicht maken
De isolatiematerialen moeten worden beschermd tegen wind en regen van buitenaf. Mocht de bestaande gevel nog onvoldoende bescherming bieden, door bijvoorbeeld luchtkieren of vocht in de gevel, dan is het aan te raden folie te plaatsen. Dit kan met nietjes worden bevestigd aan het onderdak of subconstructie. De naden worden afgedicht met tape en kit. Het is handig om voor het afplakken van de folie, de taperol met een touwtje door de rol om je schouder te hangen. Zoals een schouderband zodat je de rol meteen in de aanslag hebt. Net als dat het veel frustratie kan schelen als je stanleymes steeds binnen handbereik is in een holster of broekzak.
2. Regelwerk (houten subconstructie) plaatsen
Aan te raden zijn elektrische gereedschappen met accu's. Dit vergroot je bewegingsvrijheid en voorkomt struikelen over elektriciteitssnoeren. Maar het is geen must. Veel kun je ook doen met een eventuele boormachine met netsnoer die je al in je schuur hebt liggen.
3. Isolatiematten plaatsen
Ecologische isolatiematerialen kunnen bijvoorbeeld flexibele matten zijn van vlas of hennep. Om deze op maat te maken is een isolatiemes of bot broodmes handig. Of een decoupeerzaag voor het op maat zagen van hardboard houtvezelplaten.
4. Luchtdicht maken aan de binnenzijde
Om de isolatiematerialen tegen vocht van binnen af te beschermen moet je folie plaatsen. Ook hier geldt het advies, net als bij het plaatsen van de andere folie, om de taperol en het stanleymes dichtbij de hand te hebben.
5. Afwerking
Als alle benodigde lagen zijn geplaatst is het mooi om het geheel af te werken. Zo kun je kiezen voor een leemafwerking (dit wordt in een apart artikel behandeld), ecologische gipsvezelplaat, houtvezelplaten, etc. Plaatmateriaal wordt vaak vastgeschroefd op te plaatsen houten rachelwerk (lees houten latten) met specifieke onderlinge afstand voor verschillende type platen.
Alle benodigde ecologische materialen bij jou thuis afgeleverd
Alle benodigde gereedschappen te leen
Inclusief handleiding voor installatie en persoonlijke hulp via videocall