Ecobouwschool

Huis isoleren in 15 stappen

Als jij je huis wilt verduurzamen, bijvoorbeeld door te isoleren, dan heb je daar waarschijnlijk een doel mee. Mogelijk herken je ook dat moment waarop je besluit je huis te willen isoleren je eigenlijk niet goed weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Je hebt veel vragen. Zo twijfel je wellicht om zelf je huis te gaan isoleren. Misschien overweeg je wel met goedkope isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol van de plaatselijke bouwmarkt zelf te gaan isoleren? Of je laat je huis isoleren door een isolatiebedrijf zodat het professioneel gedaan wordt en je er ook nog subsidie voor kunt krijgen van de overheid? Genoeg vragen en je twijfelt of het advies dat je vindt en krijgt wel zo objectief is.

Als je je huis wilt isoleren is het fijn om te weten of je besteedde euro aan isolatiemaatregelen en andere verduurzamingsmaatregelen een goede investering is. Dit hangt onder andere af van het bouwjaar, woningtype en welke isolatie al aanwezig is. In dit artikel heb ik een aantal stappen op een rijtje gezet die handig zijn om van tevoren scherp te hebben voordat je gaat isoleren.


Waarom je huis isoleren?

Dat kan zijn om je milieu-impact te verlagen, om een comfortabeler binnenklimaat te krijgen of gewoon voor een lagere energierekening. Isolatie is de energiebesparende maatregel waarmee je de grootste energiebesparingen kunt behalen. Zo voorkom je onder andere met dakisolatie dat er veel warmte verloren gaat je huis uit en met vloerisolatie dat er kou je huis binnenkomt. Als jij je huis ook nog eens goed isoleert, houd je in de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten met bijvoorbeeld houtwol isolatie.


Bepaal je doel met isoleren

Het doel van het isoleren van je huis is handig om van tevoren te bepalen. Daarbij is het ook handig om te inventariseren of je ongemak ervaart in je huis door bijvoorbeeld tocht, kou, oververhitting etc. En waar je dit in je huis ervaart.

Ook is het handig om je warmtebehoefte scherp te hebben. Wil je bijvoorbeeld net als 90% van de Nederlanders een raampje openhouden in de slaapkamer? Hierover komt nog een extra tip aan het einde van dit artikel bij -Isoleer alleen de leefruimtes- over thermisch compartimenteren en waarom dat goedkoper is.


Hier volgen een aantal mogelijke doelen die je hebt met het isoleren van je huis:

 • energiebesparing
 • comfortverhoging
 • verminderde milieubelasting
 • instandhouding (het bewoonbaar houden)
 • gezond binnenklimaat
 • of iets anders


Tip: isolatie zorgt voor een lager energiegebruik voor verwarming maar het maken van isolatiematerialen kost ook grondstoffen en energie.Om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie vanuit de overheid voor de isolatiemaatregelen aan je bestaande woning moet je gevels, dak of vloeren minimaal isoleren met een Rd-waarde van 3,5. Let ook op dat je voldoet aan de minimale oppervlaktes.Energiebesparing en comfortverhoging

Gaat het je met isoleren erom zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het gebruik van je huis? Dan is een hogere isolatiewaarde en dus dikte voor de hand liggend. Maar dit geldt ook als comfortverhoging je doel is. Zorg er dan voor dat je niet te dun isoleert, want zodra je het geheel mooi hebt afgewerkt, ga je niet meer zo snel extra isoleren. Bespreek en stem dit dus van tevoren goed af.


Muurisolatie houtvezel


Verminderde milieubelasting

Als je vanuit milieu-oogpunt wilt isoleren is er een optimum met een dikte waarbij je met de energiebesparing de CO2-uitstoot van de productie van de isolatie compenseert. Voor ons land is dat bij isolatie aan de binnenzijde van gevels en daken tussen de 8 - 20 centimeter en isolatie aan de buitenzijde van de gevel ongeveer 15 - 35 centimeter vlas-, hennep- of houtwolisolatie.


Een ander belangrijk punt voor verminderde milieubelasting is de impact van de productie van de isolatiematerialen. Zo kost het veel energie om minerale en kunststof isolatiematerialen te maken.


Instandhouding van karakteristieke elementen

Vaak gehoorde argumenten om dunner te isoleren met name bij isolatie aan de binnenkant zijn:

 • Verlies aan ruimte
 • Verlies aan karakteristieke gebouwonderdelen zoals houten balken


Wat doe je als er historisch waardevolle karakteristieken zijn die verdwijnen als je dik isoleert? 

Zoals een mooie houten dakconstructie met spanten en hanenbalken? Dan is het belangrijk een compromis te vinden tussen behoud van karakteristieken, behaaglijkheid en energiegebruik. Wellicht kun je in het voorbeeld van een mooie dakconstructie beter de zoldervloer isoleren om de warmte uit de rest van het huis binnen te houden. En dan eventueel het dak met 5-10 cm isoleren als er kamer op zolder komt waarbij comfort ook belangrijk is.


Achterhaal het bouwjaar van je huis

Voordat je gaat beginnen aan het verduurzamen van je huis is het handig om te weten wat het bouwjaar is van je huis.

Je kunt hier het bouwjaar van je huis achterhalen


bouwjaarpand_bag


Bouwperioden: bouwkundige kenmerken

Vervolgens kun je hieronder bekijken wat de bouwkundige kenmerken zijn uit die bouwperiode.

Bouwperioden_bouwkundige kenmerken


Woningtype bepalen

Het ene huis is het andere niet. Daarom is het goed om bij je inventarisatie altijd te vermelden in wat voor type huis je woont. Het woningtype vermelden is handig bij het opvragen van offertes. Dan kan eventueel de uitvoerende partij de juiste vragen stellen over de situatie van je huis en ook checken of je last hebt van veelvoorkomende gebreken.


Deze woningtypes zijn te onderscheiden:

 • Herenhuis grachtenpand
 • Boerderij / tuinderij
 • Vrijstaand / bungalows
 • 2 onder 1 kap
 • Rijtjeshuis / eengezins
 • Flats 4 of minder verdiepingen
 • Flats meer dan 4 verdiepingen
 • Zelfstandige bejaardenwoning
 • Etagewoning / maisonette
 • Etage / flats grachtenpand
 • Studentenwoning / flat
 • Portiekwoning
 • Overig

woningtype bepalen


Check of je huis al is geïsoleerd

Aan de hand van het bouwjaar uit de vorige stap kun je al bepalen of de kans groot is dat je huis al is geïsoleerd. De kans is aanwezig dat een vorige bewoner heeft geïnvesteerd in dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en dubbelglas. De effectiviteit en de dikte van eventueel al aanwezig isolatiemateriaal moeten worden gecheckt. Een goede indicator dat de isolatie nog niet overal in je huis voldoende is als je nog steeds discomfort ervaart door onder andere koude voeten, tocht en kou in het algemeen. Soms is het vrij eenvoudig te zien dat er geen isolatie zit en in sommige gevallen kun je via een (boor)gaatje, gat van een plafondspotje, etc. en met behulp van een inspectiecamera checken of er isolatie in zit.

Subsidie isoleren

Als jij je huis laat isoleren door een isolatiebedrijf dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Zo is er de landelijke subsidie Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). En daarnaast is het sinds 21 april 2021 toegestaan om voor dezelfde isolatiemaatregelen een ISDE subsidie aan te vragen en een lokale subsidie van je gemeente of provincie. Voor alle subsidieregelingen zowel landelijk als lokaal check de Energiesubsidiewijzer.


Isoleren subsidie checklist ISDE-subsidie:

 • je bent eigenaar van een bestaande woning en je woont er zelf (het is je hoofdverblijf, dus niet een vakantiewoning of tuinhuis)
 • je laat minimaal 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren aan je huis
 • de isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en aan het vereiste minimum aantal vierkante meters
 • bij natuurlijke isolatiematerialen komen nu in aanmerking (niet voor spouwmuur- en bodemisolatie):
  • 14 cm houtwol isolatie (Gutex, Pavatex)
  • 14 cm vlas isolatie (Isovlas)
  • 13 cm celullose inblaasisolatie (Dämmstatt, Isocell, Dobry Ekovilla, icell)
  • 14 cm celullose inblaasisolatie (Isoproc, Easycell/Conspec, Isofloc,Thermocfloc)
  • 25 cm kalkhennep isolatieblok (Isohemp)
  • 14 cm grasvezel isolatie (Gramitherm) - alleen als dakisolatie
  • 16 cm schapenwol isolatie (Isolena) -alleen als gevelisolatie
 • je moet de isolatiemaatregelen laten uitvoeren door een isolatiebedrijf zoals Climatedeal dat als hoedanig staat ingeschreven bij de kamer van koophandel
 • je mag 1x per type isolatiemaatregel aanvragen (1x dak(en) 1x vloer(en), 1x gevel(s))
 • je doet de aanvraag binnen een jaar na het uitvoeren van de eerste isolatiemaatregel
 • je kunt de subsidie pas aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd

Subsidie isoleren


Bespaar 40% energie nog voor je isolatie toepast

De omvang van een isolatieklus en de investering lijkt mensen wat blind te maken voor andere energiebesparende maatregelen met een lagere investering. Deze klusjes kun je sowieso doen, ook als je al later je huis wilt isoleren. Waarom veel mensen deze andere energiebesparende oplossingen veelal niet kennen, komt mede omdat het vrij nieuwe oplossingen zijn of het vroeger wel gebruikelijk was, zoals het goed afstellen van je radiatoren. Dit terwijl je met een aantal van deze relatief eenvoudige energiebesparende maatregelen tot wel 40% aan gas kunt besparen. En een aantal van deze maatregelen kun je mee verhuizen. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont.

Tocht in huis aanpakkenTocht in huis opsporen en aanpakken


Met deze energiebesparende maatregelen kun je op energiekosten besparen en ook nog eens meer wooncomfort krijgen. Je kunt het zelf uitvoeren zoals de kleinere klusjes zoals ventilatoren onder je radiatoren installeren, tochtband aanbrengen rondom ramen en deuren en je radiatoren goed afstellen. Of je kunt het laten doen. Lees in deze blog 16 praktische tips om 40% energie te besparen in huis nog voor je gaat isoleren.

Radiatorventilator


Kies het 'juiste' isolatiemateriaal

Isolatiematerialen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je natuurlijke isolatiematerialen uit de land- of bosbouw maar ook isolatiematerialen met een oorsprong in de petrochemie of van minerale oorsprong. Wellicht worstel jij nog met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en weet je niet goed welke isolatiematerialen je allemaal kunt kiezen en wat de voor- en nadelen zijn.


Natuurlijk isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen worden gemaakt van bijvoorbeeld:


 • vlas
 • hennep
 • hout
 • schapenwol
 • cellulose
 • gras
 • stro


Natuurlijke isolatiematerialen


Voordelen

 • CO2-positief
 • positieve impact op de natuur, mens en milieu
 • hernieuwbaar en teelbare grondstoffen
 • composteerbaar, recyclebaar en geschikt voor hergebruik
 • eenvoudig zelf te verwerken zonder bescherming
 • dampopen
 • hoge warmteopslagcpaciteit


Nadelen

 • duurder dan minerale en synthetische isolatiematerialen
 • grotere isolatiedikte dan synthetische isolatiematerialen
 • lagere brandveiligheid volgens Europese normering


Minerale isolatiematerialen

Isolatiematerialen van minerale grondstoffen zijn onder andere:

 • glaswol
 • steenwol
 • cellenglas
 • perliet
 • vermiculiet
 • silicaatschuimkorrels
 • cellenbeton
 • geëxpandeerde kleikorrels


Om glas- en steenwol te maken moet glas en steen worden verhit tot 1000 °C om er isolatie-’suikerspinnen’ van te maken. Dit vraagt veel energie.


steenwol


Voordelen

 • voldoende voorraad van minerale grondstoffen
 • bij veel plaatselijke bouwmarkten te krijgen
 • kan dampopen worden uitgevoerd
 • recyclebaar
 • eenvoudig zelf te verwerken


Nadelen

 • energieintensief winnings- en productieproces
 • CO2-uitstoot tijdens productie
 • irriteert de huid en luchtwegen bij verwerking
 • beschermende kleding nodig tijdens verwerking


Synthetische isolatiematerialen

Isolatiematerialen van petrochemische /synthetische grondstoffen zijn onder andere:

 • geëxpandeerd polystyreen (EPS)
 • geëxtrudeerd polystyreen (XPS)
 • fenolformaldehydeschuim of resolschuim (PF)
 • polyurethaan (PUR)
 • polyisocyanuraat (PIR)
 • expanderend isolatieschuim

PUR


Om PIR en PUR isolatie te maken is een petrochemische proces nodig dat veel energie vraagt. Het materiaal komt na zijn levensduur op de hoop van chemische afval terecht.


Voordelen

 • isoleert goed bij relatief kleine isolatiedikte
 • bij veel plaatselijke bouwmarkten te krijgen
 • betaalbaar
 • licht qua gewicht


Nadelen

 • energie-intensief productieproces
 • CO2-uitstoot tijdens productie
 • ongezond tijdens de verwerking
 • gezondheidsrisico bij verkeerde verwerking
 • moeilijk zelf te verwerken
 • beschermende kleding nodig tijdens verwerking
 • niet recyclebaar; moeilijk te verwijderen
 • na levensduur is het chemisch afval


Creëer een gezond binnenklimaat

We brengen 90% van onze tijd binnen door: dus omring je niet met ongezonde materialen

Wij westerlingen brengen onze tijd het meeste binnendoor vaak met onvoldoende daglicht en te weinig frisse lucht. Binnenlucht kan tot wel vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Binnenlucht kan vervuild zijn door overtollige CO2, voedseldeeltjes van koken, haren van huisdieren, vluchtige stoffen uit meubels en bouwmaterialen, vocht van baden, douches en wasmachines. Een gemiddeld gezin produceert binnenshuis 10 liter vocht per dag.


Leven in een slecht binnenklimaat kan lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van jeukende ogen, hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, problemen met de luchtwegen, tot astma en allergieën. Zo blijkt uit onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht dat het ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met een slecht binnenklimaat aantoonbaar hoger zijn dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat.


Schadelijke stoffen in gangbare bouwmaterialen

In reguliere bouwmaterialen worden stoffen verwerkt die niet goed zijn voor de gezondheid bij langdurige blootstelling. Een voorbeeld is het synthetische isolatiematerialen PUR waarbij tijdens het aanbrengen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Een ander voorbeeld is de kankerverwekkende formaldehyde die gebruikt wordt in spaanplaten en MDF. Ook kan het radioactieve radon vrijkomen uit bouwmaterialen zoals gips. En bij latexverven kunnen biocide, oplosmiddel en weekmakers vrijkomen, en ook uit waterdichte stucproducten.


Natuurlijke isolatiemateriaal en de afwerking dragen bij aan een gezond binnenklimaat

Natuurlijke isolatiematerialen bevatten geen schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel is dat het niet schadelijke voor je gezondheid is tijdens het verwerken op de bouwplaats.


Isoleer dampopen

In de metafoor van een wollen trui en regenjas komt er een probleem om de hoek kijken als je regenjas niet ademend is. Het moment dat je begint te zweten kan het behoorlijk vochtig worden binnenin. Dit kun je vergelijken met dampdicht isoleren waar het vocht niet door naar buiten kan. En binnenshuis kan het behoorlijk vochtig worden. Een gemiddeld gezin produceert 10 liter vocht per dag in huis wassen, koken, douchen, zweten, ademen, etc.


Condensatie op koud raam


Als het te vochtig in huis wordt kun je last krijgen van vocht- en schimmelproblemen. Als erg vochtige binnenlucht in contact komt met een koud oppervlak dan ontstaat condensatie. Je zult dit vooral herkennen aan beslagen ramen en spiegels, maar ook aan schimmel op bijvoorbeeld gipsplaten.


schimmelplekken


Schimmelplekken zijn het teken van blootstelling aan een te hoog vochtgehalte van hoger dan 80% en langer dan 5 dagen achter elkaar. Dit kan door slechte bouw, optrekkend vocht, slechte ventilatie, lekkages (ook oude) etc.


Dampopen

Met dampopen isoleren kan vocht uit de woning en in de constructie naar buiten. Bij dampopen bouwen kun je gebruik maken van een dampopen folie aan de buitenzijde van de isolatie die zorgt voor wind- en regendichting en die ook damp door laat naar buiten. Deze dampopen folie is te vergelijken met een ademende regenjas.


De luchtdichte laag aan de binnenzijde is ook meteen dampremmend. Daar zijn twee redenen voor: je wilt niet te veel vocht in je isolatie hebben en het vocht in de isolatie en constructie moet naar buiten gaan en niet naar binnen. De wind- en regendichting moet dan ook dampopener zijn dan de luchtdichte en dampremmende laag.


Isoleer alleen de leefruimtes

In plaats van de gehele buitenschil: dak, gevels en begane grondvloer te isoleren kun je ook alleen de leefruimtes zoals de woonkamer, studeerkamer en keuken isoleren waar je de verwarming aanzet en graag warmte comfort wilt in de winter of juist koelte comfort in de zomer.


Dit noem je thermisch compartimenteren. Daarmee houdt je de warmte in de leefruimtes. Het isoleren van slaapkamers is over het algemeen niet nodig omdat mensen hier in 90% van de gevallen een raampje open willen hebben (volgens Bouwwereld). Waarom zou je dan in investeren in gevelisolatie bij slaapkamers als de warmte toch via een open raam weggaat?


Wat is thermisch compartimenteren? 

Bij thermisch compartimenteren isoleer je bijvoorbeeld de vloer tussen de woonkamer en de slaapkamers. En niet de gevels van slaapkamers waar men een raampje open wilt.


Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende thermische compartimenten:

 • woongedeelte zonder garage  (linksboven op afbeelding)
 • woongedeelte met garage (rechtsboven)
 • woongedeelte (linksonder)
 • woongedeelte met aanbouw en zolder als twee losse beschermde volumes (rechtsonder)


Thermisch compartimenteren


Isoleer niet alleen tegen de kou in de winter maar ook tegen de hitte in de zomer

Een ongeïsoleerd huis verliest de meeste warmte via het dak, doordat warmte opstijgt. De meeste kou komt daarentegen juist binnen via de vloer op de begane grond. Ook via de ramen gaat veel warmte verloren, maar er komt ook weer warmte binnen van de zon.


Warmteverlies in huis


Voorkom oververhitting

De meeste oververhitting ontstaat via het dak, doordat dakpannen vol in de zon liggen op te warmen en deze warmte door de dakconstructie gaat. Via een dakraam komt ook warmte binnen van de zon.


Oververhitting


Woningen worden veelal geïsoleerd om de warmte in de winter binnen te houden. Alleen is het met de klimaatverandering en steeds extremere hitte in de zomermaanden ook fijn als de hitte buiten wordt gehouden. Kijk daarom niet alleen naar de Rd-waarde van een isolatiemateriaal maar ook naar de warmteopslagcapaciteit. Wil je meer uitleg hierover? Scroll door naar de volgende pagina’s.


Houd hitte langer buiten met een faseverschuiving van 10 tot 12 uur

De faseverschuiving van een materiaal geeft aan hoe lang warmte erover doet om door het materiaal te gaan. Faseverschuiving is de tijd tussen de warmtepiek buiten en de warmtepiek binnen uitgedrukt in uren. Deze waarde is onder andere afhankelijk van de isolatiedikte, warmteopslagcapaciteit en de dichtheid van het isolatiemateriaal.


Faseverschuiving vergeleken


Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit (ook wel warmtecapaciteit), hoe groter de capaciteit van het materiaal om warmte op te slaan. En dus hoe koeler het in huis blijft tijdens hete zomers doordat niet alle hitte doordringt naar binnen. Dit principe is mooi te zien in dit artikel over houtwol isolatie.


faseverschuiving


Een faseverschuiving van 10 tot 12 uur is optimaal. De warmtepiek die dan in de middag optreedt zal dan 10 tot 12 uur later binnen zijn. Dat is in de avond /nacht als normaal gesproken de temperatuur buiten lager is dan binnen.


Ecologische isolatiematerialen houden hitte langer buiten

De faseverschuiving van verschillende isolatiematerialen bij een Rd-waarde van 3,5

 • Minerale isolatie (glas- en steenwol): 3,5 - 6,2 uur
 • Synthetische isolatie (PIR/PUR): 3 - 3,5 uur
 • EPS: 4,9 uur
 • Vlaswol: 6,4 uur
 • Houtvezel: 15,9 uur


Laat technische eigenschappen van isolatie je keuze bepalen

Met onderstaande waarden kun je mede je keuze van isolatiematerialen bepalen. Ga je bijvoorbeeld voor goedkoop en een goede isolatiewaarde voor in de winter met kunststof isolatie? Of kies je juist bewust voor milieupositief met een lager energiegebruik bij productie, iets duurder en een goede isolatie voor in de zomer met een ecologisch isolatie van bijvoorbeeld houtwol?


technische-specificaties-isolatiematerialen


Isoleren aan de binnen- of buitenzijde: afwegingen

Je kunt isolatie aan de binnen- of de buitenzijde van je gevel en dak aanbrengen. Voor beide methoden zijn voor- en nadelen. Hieronder worden de voor- en nadelen behandeld.


Isoleren aan de binnenzijde

Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van isoleren aan de binnenzijde.


Isoleren aan de binnenzijde


Voordelen:

 • optimaal profiteren van een gezond binnenklimaat doordat de ecologische materialen aan je binnenruimten grenzen
 • bij montage ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden
 • kan nagenoeg altijd; los wel eerst vocht- en schimmelproblemen op
 • het kan stap voor stap en kamer voor kamer worden gemonteerd
 • je hebt geen hoge steiger nodig om alles te kunnen bereiken, zowel gevel als dak
 • het aangezicht van je buitengevel blijft onaangetast
 • als doe-het-zelver relatief eenvoudig te doen


Nadelen:

 • ruimteverlies
 • radiatoren zullen wat naar voren moeten gaan en vensterbanken zullen moeten worden aangepast
 • bouwfysische aandachtspunten met kans op condensatie of vochtschade in de koude gevel. Doordat de buitenwanden in een strenge winter niet meer mee opwarmen met de woning en er als gevolg waterdamp in de muur kan condenseren of bevriezen
 • meer kans op koudebruggen bij aansluitingen van ramen, deuren, houten vloeren of balken


Isoleren aan de buitenzijde

Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van isoleren aan de buitenzijde.


Isoleren aan de buitenzijde


Voordelen:

 • Geen ruimteverlies in je woning
 • de isolatie beschermt de oude buitenmuur tegen temperatuurschommelingen
 • mogelijke koudebruggen worden het gemakkelijkst weggewerkt bij aansluitingen van ramen, deuren, houten vloeren of balken
 • je woning krijgt een ‘warme trui met ademende regenjas’
 • je gevel krijgt een hedendaagse ‘facelift’


Nadelen:

 • kun je niet zelf doen, maar moet je laten doen door een gespecialiseerd isolatiebedrijf
 • niet altijd mogelijke zoals wanneer je huis grenst aan het trottoir of je de bestaande gevels wilt (of moet) behouden
 • je hebt een vergunning nodig van de gemeente
 • bij montage ben je afhankelijk van weersomstandigheden
 • je hebt een hoge steiger nodig om alles te bereiken
 • je moet maatregelen treffen voor het veilig werken op hoogte zowel op een steiger als op het dak
 • bij een dak moet je bestaande dakpannen en eventueel zonnepanelen eerst verwijderen
 • het aangezicht van je gevel verandert, hier moet je een vergunning voor aanvragen bij je gemeente


Isoleer luchtdicht en winddicht

Goed isoleren betekent onder andere dat je ervoor moet zorgen dat lucht stilstaat in de constructie, dat er geen warmtelekken zijn en dat het isolatiemateriaal niet te nat wordt. Om het te vereenvoudigen kun je isolatie vergelijken met een wollen trui en de wind-, regen- en luchtdichting als een regenjas.


Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je loopt in de winter met je wollen trui buiten. Prima te doen voor even. Maar het moment dat je flinke tegenwind krijgt heb je het opeens niet meer zo warm. Dit komt doordat een wollen trui je warm houdt door stilstaande lucht tussen de wol. Bij een stevige wind wordt deze lucht er zo uitgeblazen. Met een windstopper of regenjas kun je dit voorkomen.


Wind- en luchtdichting met folies of plaatmateriaal

Bij je bestaande woning kun je te maken hebben met gebouwdelen die niet (meer) winddicht en luchtdicht zijn. Zo kunnen er door de jaren heen naden ontstaan zijn in bijvoorbeeld je onderdak, bij kozijnen en/of tussen en in vloeren en muren. Het is dan ook goed om de wind- en regendichting aan de buitenzijde van het te isoleren gebouwdeel van tevoren te checken. En om aan de binnenzijde een goede luchtdichting te hebben anders kan de isolatiewaarde gehalveerd worden als de stilstaande lucht uit je isolatie gaat door luchtbeweging.


luchtdichte folie


Een gebouwdeel wind- en luchtdicht maken kan met speciale folies of met plaatmateriaal waarvan de naden worden afgeplakt. Zorg ervoor dat deze laag niet per ongeluk geperforeerd wordt door iets scherps in de bestaande constructie zoals een achtergebleven spijker, anders kunnen er lucht- en waterlekken ontstaan. De keuze tussen een folie of plaatmateriaal hangt af van de prijs, hoeveelheid benodigde bewerking met hoeken en uitzonderingen, etc.


zelf isoleren met ecobouwschool


Reactie plaatsen