schuin dak isoleren tussen gordingen

Schuin dak isoleren aan de binnenzijde

Je kunt dakisolatie aan de binnen- of de buitenzijde van je dak aanbrengen. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde tussen de balken.

................

Check hier de voor- en nadelen van een schuin dak isoleren aan de binnenzijde>>>

|

Schuin dak isoleren tussen de balken

Isoleer je schuine dak eenvoudig door isolatie tussen de balken te klemmen. Vaak zijn bij oude woningen de 'gordingen' door veel mensen ook wel (dak)balken genoemd nog zichtbaar. Tussen de balken kun je isolatie plaatsen en afwerken.

Isoleren tussen balkenSchuin dak isoleren tussen gordingen

Als je de gordingen in het zicht wilt houden kost dit wel extra tijd en geld. Je moet namelijk alles op maat zagen doordat gordingen het dakvlak onderbreken en vaak ook zijn doorgezakt. Makkelijker en goedkoper is om een isolatiedikte te kiezen die net zo dik is als de balken zelf. Zo vul je de hele ruimte tussen de balken op met isolatie. Daarna plaats je de afwerking over de balken heen.


Schuin dak isoleren binnenkantSchuin dak isoleren zodat de balken nog zichtbaar blijven na afwerking


Hoe schuin dak isoleren aan de binnenzijde?

Om optimaal te profiteren van het isoleren van je dak hebben we een kort stapsgewijs overzicht:

Voordat je begint met isoleren moet je altijd de ondergrond inspecteren. Check of je dak al (deels) is geïsoleerd. Zo ja, bekijk of je dit kunt aanvullen of vervangen. Check ook of er eventueel een dampdichte folie is toegepast aan de buitenkant onder je dakpannen. Zorg ervoor dat je dakpannen goed liggen zodat er geen regen op het onderdak komt.

  1. Wind- en regendicht maken met speciale tape en folie aan de koude zijde van de isolatie tegen het dakbeschot aan; mocht dit nog niet het geval zijn;
  2. Regelwerk plaatsen (houten balken, die als draagconstructie dienen om het gewicht van de afwerking te dragen) waartussen de isolatie komt. Als je isolatiematten toepast kun je het beste het regelwerk hart-op-hart 60 cm plaatsen. Hier kun je namelijk makkelijk de isolatiematten tussen klemmen
  3. Isolatie plaatsen tussen de balken en regelwerk;
  4. Luchtdicht en dampremmende laag plaatsen aan de warme zijde van de isolatie. Zo voorkom je dat teveel aan vocht binnenshuis je isolatie ingaat
  5. Rachelwerk plaatsen (houten latten) die als ondergrond dienen om de afwerking aan te bevestigen;
  6.  Het geheel netjes afwerken met bijvoorbeeld houtvezel plaat, gipsplaat of panelen in hout


Isoleren aan de binnenzijde1. wind- en regendichte folie; 2. regels; 3. isolatie; 4.dampvariabele folie; 5. rachelwerk + ecologische afwerkingIn de video hierboven is goed zichtbaar waarom bij sommige oude daken windichte folie nodig is.


Als je zelf je dak gaat isoleren is het aan te raden om je gewenste opbouw in ubakus te checken. Bereken zo onder andere:

  • de Rc-waarde
  • of er kans is op inwendige condensatie


Op de afbeelding hieronder zie je een opbouw van na isolatie van een schuin dak van binnenuit. Er is in dit specifieke voorbeeld winddichte folie geplaatst aan de binnenkant van het dakbeschot. Dit omdat het dakbeschot niet winddicht was, waardoor de isolatiewaarde vermindert.


Ubakus simulatie van dakisolatie
Reactie plaatsen