Andere artikelen in deze categorie

Ecologisch isoleren

Ecologisch bouwen

Biobased bouwen

Circulair bouwen

Milieu-impact bouwmaterialen

Milieuprestatie bouwmaterialen

CO2-opname

CO2-fixatie bouwmaterialen

Embodied carbon

Embodied CO2

Embodied energie

Ecologische bouwmaterialen

Ecologisch isoleren

Ecologisch isoleren, ook wel natuurlijk isoleren of biobased isoleren genoemd, is het isoleren met natuurlijke vezels. We richten ons dan op het inzetten van natuurlijke vezels waarbij de aarde niet wordt uitgeput en het milieu niet wordt belast.

Waarom ecologisch isoleren beter is voor jou en het milieu

Om voor energiezuinigheid te zorgen, moet er worden geïsoleerd. Echter laat traditionele isolatie vaak te wensen over. In veel gevallen wordt er, geprikkeld door onder andere lagere aanschafkosten van minerale en synthetische isolatiematerialen, een spreekwoordelijke plastic zak over de woning geplaatst. Omdat isolatiematerialen zoals PIR en PUR niet goed tegen vocht kunnen. Bij veel bedrijven in de bouwsector wordt nog nauwelijks gekeken naar extra kosten als gevolg van een slecht binnenklimaat door het ‘dampdicht’ bouwen, bijvoorbeeld omdat de baten hiervan een andere partij ten goede komen. De hieruit voortkomende kosten voor gezondheidsproblemen en aanvullende ventilatiebehoefte blijven daarom maar al te vaak buiten beschouwing bij de materiaalkeuzen en type isolatie.
Ecologische isolatiematerialen kunnen 'dampopen' worden toegepast. Kies je bij de afwerking ook een ecologische oplossing zoals bijvoorbeeld leem dan wordt ook vocht gebufferd.

CO2-uitsoot bestaande woningen en bouwsector

Daarnaast zijn bestaande bebouwing en de bouwsector verantwoordelijk voor 40% van de landelijke CO2-uitstoot oner andere voor verwarming, koeling en elektriciteitsgebruik. Het loont dus om de energievraag van de bebouwde omgeving te reduceren. Dit kan door het gasverbruik te verminderen voor het opwarmen van huizen. Het isoleren van de bestaande schil is hierbij de beste optie. Daarnaast draagt de grondstoffenwinning en de productie van bouwmaterialen ook bij aan de 40 procent CO2-uitstoot. Ook hier is veel te winnen.

CO2-fixatie natuurlijke bouwmaterialen

Juist nu is er ook meer belangstelling voor natuurlijke bouwmaterialen, vanwege de positieve bijdrage aan de klimaatverandering -oftewel ecologisch isoleren-. Natuurlijke isolatiematerialen van bijvoorbeeld vlas, hennep en hout slaan per saldo veel CO2 op in plaats van dat het wordt uitgestoten bij de productie.

Natuurlijke vezels

Natuurlijke isolatiematerialen worden in het algemeen van plantaardige vezels gemaakt zoals bijvoorbeeld uit: hennep, vlas, hout, wieren en gras. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook schapenwol, cellulose, kurk, leem en stro gebruikt worden als natuurlijk isolatiemateriaal. Met de productontwikkeling van natuurlijke materialen tot bijvoorbeeld isolatiematten en -platen lijkt het aan de vooravond te staan van een grootschalige herintroductie en zich zo los te weken uit de zelfbouw-hoek.  

Support
Heb je vragen over Climatedeal? Gebruik de chatfunctie of neem contact met ons op.

   010-3070148

  010-3070148

   support@climatedeal.nl

   KvK-no.: 78546826
      BTW-no.: NL861444814B01