Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie wordt gemaakt uit reststromen van houtzagerijen. De ecologische houtvezels komen van PEFC en FSC-gecertificeerd nagroeibaar naaldhout van dennen en sparren uit duurzame bosbouw onder andere uit het Duitse Zwarte Woud. Houtvezel isolatie heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, dit zorgt ervoor dat het in de zomer de warmte lang buitenhoudt. Daarnaast is houtvezel isolatie: dampopen, eenvoudig te verwerken en niet schadelijk voor de gezondheid.Houtvezel isolatie wordt gemaakt van reststromen van onbehandelde sparren, sparrenchips en spaanders die in de fabriek worden behandeld met stoom van 160 °C en vervolgens onder druk worden gezet om houtvezels te krijgen. Het houtpulp dat zo ontstaat wordt vervolgens gemengd met een natuurlijk bindmiddel, waterafstotende stof en brandvertragende additieven. Daarna worden de vezels samengeperst en gedroogd in de oven. Vervolgens worden de platen op maat gemaakt. Het restmateriaal wordt weer hergebruikt in het productieproces.

Houtvezel isolatie en houtvezelisolatie wordt onder andere geproduceerd door Pavatex en het bedrijf Gutex. Dit doet het bedrijf met PEFC en FSC-gecertificeerd hout uit het Zwarte Woud in Duitsland.

In de film hieronder is het productieproces van Pavatex houtvezel isolatie te zien.


Er zijn 4 soorten houtvezel isolatie te onderscheiden: stevige houtvezel blokken, stevige houtvezel platen, flexibele houtvezel matten en houtvezel inblaasisolatie.

 • De stevige houtvezel blokken van bijvoorbeeld het merk Gutex zoals het type Thermoroom kun je stapelen en direct tegen de muur bevestigen en bepleisteren. Er is hierbij geen extra constructie nodig behalve de achtermuur.
 • De stevige houtvezel platen zijn vaak voorzien van tand en groef en zijn met name geschikt als afwerking om er direct op te pleisteren of als flankenisolatie bij binnenmuur grenzend aan de gevel. Ze zijn vaak ook dunner van 8 tot 35mm.
 • De flexibele houtvezel matten zijn met name geschikt als dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Ze zijn makkelijk op maat te zagen en flexibel genoeg om te klemmen tussen kepers, regels en vloerbalken. Ze zijn wel steviger dan andere isolatiematten zoals van vlas en hennep, waardoor ze makkelijker geklemd op hun plaats blijven.
 • De houtvezel inblaasisolatie wordt machinaal ingeblazen in houten constructies (daken, vloeren en muren). Er worden dan gaten, van rond de 8 cm, geboord in je bestaande afwerking zoals vloer of plafond. ook kan er stevige folie worden geplaatst tussen vloerbalken met rachelwerk (lees: houten latten als versteviging) zodat hier de inblaasisolatie tussen de vloer en het folie geblazen kan worden. De ecologische varianten worden nog niet in spouwmuren geblazen vanwege kans op vochtigheid.


Houtvezel isolatie is het beste in de hitte buiten houden in de zomer, met een faseverschuiving van 15 uur bij een dikte van 14 cm. Dit komt onder andere door zijn massa en zijn warmteopslagcapaciteit.

In de video hieronder is een proefopstelling gemaakt met warmtelampen waarbij het warmteverloop in onder andere houtvezel isolatie wordt vergeleken met polystyreen en steenwol isolatie. Zo is vanaf minuut 1:45 goed te zien dat houtvezel isolatie inderdaad goed is in hitte buiten houden in de zomer vergeleken met de andere isolatiematerialen.Aan houtvezel isolatie worden brandvertragende middelen toegevoegd die ook schimmel tegengaan. Daarnaast heeft hout de natuurlijke eigenschap om te verkoolen bij brand waardoor er een 'beschermlaagje' ontstaat waar brand moeilijk doorheen komt. Dit verkoolings-principe is mooi zichtbaar in onderstaand filmpje. Daarnaast komen er bij brand geen schadelijke rookgassen vrij.


 • Hoge warmteopslagcapaciteit; zomerkoel
 • Hoog vochtregulerend vermogen; dampopen
 • CO2-positief; slaat CO2 op tijdens de groei als boom
 • Makkelijk te verwerken en klemvast tussen kepers en balken
 • Goede isolatiewaarde (0,036 - 0,045 W/mK)


 • Er worden textielvezels en ammonium polyfosfaat toegevoegd als brandbescherming en schimmelwerend middel.
 • Als bindmiddel wordt bij de flexibele houtvezel matten polyolefine (kunststof) gebruikt
 • Er komt veel stof vrij bij het verwerken en plaatsen, met name boven je hoofd in vloeren vraagt dit om het dragen van een bril en mondkapje


Eco-bouwmaterialen

Eco-logisch/ Eco-bouwers

Ekoplus

Groene bouwmaterialen

Dubomat


De flexibele houtvezel isolatie matten kosten bij een dikte van 14 cm:

€ 20,00 per m2

Reactie plaatsen