Vlasisolatie

Vlas isolatie

Vlas isolatie is een restproduct van de linnenindustrie. Onder andere het bedrijf Isovlas produceert dit type isolatiemateriaal. Vlasisolatie is één van de bekendste natuurlijke isolatiematerialen en is via veel verschillende verkoopkanalen beschikbaar. De vezels komen van de vlasplant. Dit gewas heeft een rijke historie die teruggaat tot 1000 jaren v. Chr. In Nederland werd het geteeld in onder andere Zeeuws Vlaanderen en de Hoeksche Waard. Hier werden de Binnenmaas in de Hoeksche Waard en het Waaltje bij Heerjansdam en Rijsoord gebruikt om de de bastvezel los te weken van de houtige kern. Tegenwoordig wordt de plant dus ook gebruikt om isolatiemateriaal van te maken.


Vlas isolatie wordt onder andere gemaakt van reststromen uit linnenfabrieken in Polen door Isovlas. Dit bedrijf verwerkt dit onder andere tot flexibele isolatiematten die het ook in Nederland verkoopt. Vlasisolatiematten bestaan voor meer dan 80% uit vlasvezels. Isovlas gebruikt hiervoor de lange bastvezels die zijn gescheiden van de houtige kern van de vlasplant (Linum usitatissimum). Bij de teelt van de vlasplant zijn geen bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen nodig.


Er worden synthetische vezels toegevoegd voor de binding en brandvertragende middelen. Isovlas heeft vlasisolatie ook als dakelementen op de markt gezet waarbij flexibele vlas isolatiematten voorzien zijn van een afwerklaag aan de binnen- en buitenzijde inclusief folies.


  • Het is veelal de goedkoopste onder de flexibele en natuurlijke isolatiematten.
  • Gemiddelde warmteopslagcapaciteit; zomerkoel
  • Hoog vochtregulerend vermogen; dampopen
  • CO2-positief; slaat CO2 op tijdens de groei als plant
  • Makkelijk te verwerken en klemvast tussen vloerbalken vanaf 18 cm dik
  • Goede isolatiewaarde (0,038 W/mK)


  • Er worden textielvezels en ammonium polyfosfaat toegevoegd als brandbescherming en schimmelwerend middel. 
  • Als bindmiddel wordt bij de flexibele houtwol matten polyolefine (kunststof) gebruikt 
  • Lagere Europese brandklasse C dan andere isolatiematerialen. Dit wil alleen niet zeggen dat vlasisolatie makkelijk brand. Vlas wordt namelijk behandeld met een natuurlijke brandvertrager. Zoals mooi op onderstaande video is te zien is dat vlas isolatie verkoold en hiermee 'zelfdovend' is.
  • Het heeft een wat sterke geur die na de installatie nog zo'n 4 tot 5 weken aanwezig isEco bouwmaterialen

Eco-logisch / eco-bouwers.nl

Isolatie discounter

Bouwmaat


De flexibele vlas isolatie matten kosten bij een dikte van 14 cm:

± €20,00 per m2

Reactie plaatsen