
Dampremmende folie: wat is dat?
Dampremmende folie: wat is dat?
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er niet teveel vocht van binnenshuis je constructie in gaat. Een gemiddeld gezin produceert 10 liter vocht per dag. Dat wil je niet allemaal in je constructie hebben.
Bij dampopen bouwen is de luchtdichte laag aan de binnenzijde ook meteen dampremmend. Daar zijn twee redenen voor:
- Je wilt niet te veel vocht in je isolatie hebben
- Het vocht in de isolatie en de constructie moet naar buiten gaan en niet naar binnen
In de praktijk en met name bij renovatie worden vaak dampremmende folies toegepast omdat je zo de luchtdichte en dampremmende laag verder naar achteren in de constructie hebt. Doorboringen van bijvoorbeeld leempleister heffen zo niet meteen de luchtdichte laag op. Zo blijft in het algemeen de luchtdichting ook met toekomstig gebruik, met eventuele doorboringen, langer functioneren.
De wind- en regendichting aan de koude zijde moet dampopener zijn dan de luchtdichte en dampremmende laag aan de warme zijde, zodat vocht dat binnenshuis wordt geproduceerd naar buiten kan.
Plaatmateriaal en afwerking als dampremmende laag
Houtvezelplaten kunnen dienen als luchtdichte en dampremmende laag aan de binnenzijde van de constructie. Als je daarna op de houtvezelplaten bijvoorbeeld leempleister aanbrengt en dit goed laat aansluiten in de hoeken dan is dit voldoende luchtdicht. Als je zeker wilt zijn van de luchtdichting kun je de naden en hoeken afplakken met specifieke luchtdichte kleefband, zoals uni tape van Pro Clima.
Let wel op eventuele doorboringen. Hier is het verstandig extra maatregelen te nemen voor de luchtdichting en de dampremming.