Rd-waarde

Rd-waarde

Als jij je huis wilt isoleren zul je al snel in aanraking komen met Rd-waarde. De Rd-waarde is een veelgebruikte waarde bij isolatiematerialen, uitgedrukt in m2 K/W . Het wordt ook wel thermische weerstand of warmteweerstand genoemd. De R staat voor 'resistance' en de d voor 'declared', oftewel; door de leverancier verklaarde warmteweerstand van het materiaal. De Rd-waarde wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe minder warmteverlies door een bepaalde isolatiedikte heen gaat, hoe beter het materiaal isoleert. De Rd-waarde moet je niet verwarren met de Rc-waarde waarmee de isolatiewaarde van een volledige constructie wordt aangeduid.


Hoe bereken je de Rd-waarde?


R-d = d/λ

R-d = warmteweerstand in m2 K/W
d = dikte van het materiaal in m
λ = lambdawaarde (ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt) in W/m K


Bijvoorbeeld:

Ga je de begane grond vloer isoleren met vlas isolatie met een lambdawaarde van 0,038 en een isolatiedikte van 7 cm. Dan kom je op de volgende Rd-waarde: (7/100) / 0,038 = 1,84 m2K/W.

Rd waardeDe Rd-waarde van vlasisolatie bij 70 mm isolatiedikte
Waar wordt de Rd-waarde van isolatiematerialen voor gebruikt?

Je komt de Rd-waarde onder andere tegen als waarde die gehanteerd wordt door de overheid met een gestelde ondergrens (bijvoorbeeld Rd=3,5) qua isolatiewaarde als je in aanmerking wilt komen voor subsidie. 


Rd-waardeMinimale Rd-waarde en ISDE subsidiebedragen [2022]


Wat is een goede Rd-waarde voor isolatie?

Stel je wilt in aanmerking komen voor ISDE-subsidie van de overheid. Dan moet je in de meeste gevallen minimaal een Rd-waarde van 3,5 halen met je isolatiematerialen. Als je nou vloerverwarming hebt of wilt gaan nemen dan kun je bij vloerisolatie beter gaan voor een Rd van >5,0 m2K/W. Anders gaat er teveel warmte verloren naar de kruipruimte. Wil je nou richting een energieneutrale woning dan moet je richting een Rd-waarde van 5-10. 


Rekenvoorbeeld Rd-waarde van 3,5:

  • met houtwol isolatie krijg je dan een isolatiedikte van: 0,036 x 3,5 = 12,6 cm
  • met hennepisolatie krijg je dan een isolatiedikte van: 0,04 x 3,5 = 14 cm
  • met synthetische isolatiematerialen kun je dunner isoleren. Zo krijg je met polyurethaanschuim (PUR) een isolatiedikte van: 0,023 x 3,5 = 8 cm


Uiteraard kun je nog andere isolatiedoelen nastreven in plaats van de beste Rd-waarde. De Rd-waarde zegt namelijk niks over hoe lang een isolatiemateriaal de hitte buitenhoud in de zomer.


Rd-waarde vloerisolatie

Voor vloerisolatie kun je het beste gaan voor een minimale Rd van 3,5 m2K/W. De makkelijkste manier van je vloer isoleren is tussen de houten vloerbalken via de kruipruimte. Heb je geen kruipruimte of is deze te laag om materiaal aan te brengen? Dan is van bovenaf een optie, alleen moet je dan al je deuren en deurkozijnen aanpassen.  


Rd-waarde dakisolatie

Om in aanmerking te komen voor subsidie is een minimale Rd-waarde van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Heb je een houten dak met dakbalken? Dan is het vrij eenvoudig om te isoleren tussen de balken. Je hebt een isolatiedikte van 14 cm nodig om een Rd van 3,5 m2K/W te halen. Vaak zijn de dakbalken zelfs nog wat dikker dan 14 cm. Wil je nou van het gas af en richting energieneutraal gaan dan is een Rd van >6 m2K/W voor je dakisolatie een goed streven. Met ecologische isolatiematerialen zit je dan aan een dikte van 22 cm. Let bij je dak vooral ook op de warmteopslagcapaciteit van isolatiematerialen, omdat via je dak ook veel hitte binnen kan komen in de zomer.


Reactie plaatsen