Leemstuc

Leemstuc is een natuurlijk alternatief voor het gangbare gips op binnenmuren en plafonds. Het bestaat uit klei en zand en is 100% natuurlijk. Het heeft van nature een warmte- en vochtregulerende werking en draagt bij aan een gezond en stabiel binnenklimaat. Het is wat grover en zachter dan gips en heeft een bruine kleur. Om een andere eindkleur te krijgen kan leemfinish, in 140 verschillende kleurkeuzes, over de leemstuc aangebracht worden.

Leemstuc

Leemstuc wordt veelal binnen toegepast om een dampopen wand- en dakopbouw te krijgen dat goed samenwerkt met natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel en stro. Door deze materialen te combineren worden de positieve materiaaleigenschappen van beiden ten volste benut. Zo is leem vochtregulerend en dampdoorlatend. Teveel aan vocht in huis wordt door de leem opgenomen en weer afgestaan als de lucht droog is. Eventueel kan het vochtregulerende isolatiemateriaal erachter ook nog bijdragen.


Leem is een eeuwenoud natuurlijk bestandsdeel en wordt onder andere in Afrika toegepast in bijvoorbeeld Djenné, een stad die helemaal van leem is gebouwd. Alleen bij de toepassing van leem aan de buitenzijde spoelt het deels af tijdens een regenbui doordat het goed vocht op kan nemen. 


In Nederland zijn er een aantal plekken waar leem gewonnen wordt, onder andere in Drenthe. De leem die wij toepassen komt veelal uit Duitsland of België. 

Leemfinish op leemstuc

Voordelen van leemstuc

 • Warmte- en vochtregulerend
 • Geluidsdempend
 • Recyclebaar
 • 100% natuurlijk

Nadelen van leemstuc

 1. Grotere initiële investering
 2. Kwetsbaarder dan gips
 3. Langere droogtijd
 4. Arbeidsintensiever

Onze diensten

  • Door ons geïsoleerd dak, gevel, muren en plafonds leemstucen aan de binnenzijde op houtvezelplaat
  • Leemstuc aanbrengen op oude stuclagen van gips 

Wat we (nog) niet doen