Grasvezel isolatie

Grasvezel isolatie wordt gemaakt van restmateriaal van gemaaid gras en gerecyclede jute vezels afkomstig uit natuurgebieden van Natuurmonumenten (NL) en Natuurpunt Vlaanderen (BE) dat anders ook niet als veevoeder gebruikt zou worden. Het is tot stand gekomen in het Interreg-project 'Grasgoed - Natuurlijk Groen als Grondstof'. Hierin werken natuurbeheerders, verschillende overheidsorganisaties, groenbedrijven en startups Newfoss en Grassa samen. Zo wordt Nederlands bermgras en de reststroom van gras uit onze natuurgebieden verwerkt in de Gramitherm fabriek in Sambreville tussen Namen en Charleroi. Newfoss is samen met Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, Provincie Noord-Holland en Waterschap Zuiderzeeland een consortium gestart -Grassbloxx- om eind 2023 een grasvezel isolatie fabriek te realiseren in Amsterdam.
Grasvezel isolatie wordt gemaakt van gemaaid gras uit natuurgebieden in de regio's: Altena-Biesbosch/Vlijmens Ven, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide en het Dommeldal en Vallei van de Zwarte Beek.

In de grasvezel isolatiematten van Gramitherm zitten 72% grasvezels , 20% jutevezels (afkomstig van jutezakken waarin cacaobonen zijn vervoerd naar de Antwerpse haven) en minerale toevoegingen die de brandveiligheid verhogen en schimmelgroei voorkomen.


  • Hoge warmteopslagcapaciteit; zomerkoel
  • Hoog vochtregulerend vermogen; dampopen
  • CO2-positief; slaat CO2 op tijdens de groei
  • Makkelijk te verwerken en klemvast tussen kepers en balken
  • Goede isolatiewaarde (0,036 - 0,045 W/mK)


De flexibele grasvezel isolatie matten kosten bij een dikte van 14 cm:

€ 22,00 per m2

Eelco Dijkstra
Door

Eelco Dijkstra

op 31 Mar 2022

Voordelen van grasisolatie Slaat CO2 op tijdens de groei als boom...??? Zo is te lezen op de site. Waar groeien er grasbomen in Nederland en België?

Joost
Door

Joost

op 01 Apr 2022

Scherp en dank Eelco. Daar heb ik iets te snel op de knop "publish" gedrukt. Ik heb het aangepast. Het artikel wordt sowieso nog wat uitgebreid ook met nadelen, et cetera. Gelukkig slaat gras nog steeds veel CO2 op ondanks dat het geen boom is ;-)

Bert de Bruijn
Door

Bert de Bruijn

op 16 Oct 2022

Krimpt het product nog na plaatsing in de loop van de tijd? Hoe kun je het produkt het beste verwerken en kun je dit ook direct tegen de binnenzijde van het dakhout plaatsen bij een schuine kap, of dient er een spouw te worden aangehouden?

jaap van luin
Door

jaap van luin

op 06 Jan 2023

de sterke hooi geur ( in huis) , na hoeveel tijd wordt die minder

Reactie plaatsen